Wieczorem, kiedy cała rodzina zbiera się przy stole, chcesz podać coś słodkiego na deser. Najłatwiej upiec Charlotte. Dla odmiany proponuję gotować z jabłkami, wiśniami i orzechami. Dzięki temu przepisowi ciasto jest miękkie i smaczne.
Składniki
- mąka - 250 g
- jaja kurze - 5 sztuk
- cukier - 150 g
- sól - 0,25 łyżeczka
- cukier waniliowy - 1 saszetka
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- sok z cytryny - 0,5 łyżeczka
- jabłka - 250 g
- wiśnia (bez pestek) – 100 g
- orzechy (smażone) – garść
- masło (do smarowania) – 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny.
Ubij jajka z cukrem i solą na puszystą pianę.
Dodaj cukier waniliowy i przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
W wysmarowanej formie ułóż połowę ciasta.
Rozłóż wiśnie, jabłka i orzechy równomiernie. Na wierzch polej resztą ciasta i wygładź.
Piec przez 30-35 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy