Czy dzisiaj jest wyjątkowy wieczór? Wtedy naczynia na stole powinny być odpowiednie. Sałatka z czerwonej ryby doskonale podkreśli świąteczną atmosferę. Do dressingu możesz użyć majonezu, ale z jogurtem okazuje się smaczniejszy i zdrowszy.
Składniki
- czerwona ryba (lekko solony) – 200 g
- pomidory koktajlowe - 150 g
- cebula - 1 rzecz
- Mieszanka sałatek - 150 g
- krakersy - 100 g
- orzechy włoskie - 2 art.
- jogurt (naturalny) – 3 art.
- ocet winny - 2 CZ. l.
- mielony koper włoski - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój czerwoną rybę na cienkie plasterki.
Przekrój pomidory koktajlowe na pół.
Obierz cebulę, posiekaj i skrop octem winnym.
Osusz orzechy włoskie na patelni i posiekaj.
Jogurt wymieszaj z orzechami i koprem włoskim.
Połącz ryby, pomidory, cebulę, grzanki i sałatkę.
Sól, pieprz i dodaj przygotowany dressing. Delikatnie wymieszaj sałatkę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy