
Świetny przepis na świąteczny stół lub zwykłą kolację. Między warstwami można dodać majonez lub ulubiony sos. Nie robię tego, bo sałatka i tak jest niesamowicie soczysta. Lepiej podawać danie od razu, aż ziemniaki zostaną namoczone.
Składniki
- ziemniaki - 3 kawałki
- Grzyby (smażone) – 250 g
- koreańska marchewka - 150 g
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 50 ml
- papryka - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj ziemniaki na koreańskiej tarce do marchwi.
Spłucz i wyciśnij nadmiar wody.
Dodaj zmielony pieprz, paprykę i sól.
Rozgrzej olej na patelni, ułóż ziemniaki i smaż do miękkości. Zajmuje to średnio 4-6 minut.
Ułóż gotowe ziemniaki na papierowej serwetce, aby usunąć olej.
Obierz cebulę i posiekaj.
Połóż warstwę smażonych grzybów na talerzu, dopraw solą i pieprzem.
Następnie ułóż posiekaną cebulę i koreańską marchewkę.
Posyp sałatkę smażonymi ziemniakami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy