świąteczna sałatka z kaczką, rukolą, pomarańczą i suszonymi śliwkami
Miłośnicy kaczątek zgodzą się, że dania z niego są szczególnie smaczne. Zupy, frytki, różnorodne dania główne-wszystko godne świątecznego stołu. A jakie przepyszne sałatki z kaczki! Zdecydowanie polecam wypróbowanie tego przepisu.
Składniki
- Kaczka (gotowane) – 300 g
- pomidory koktajlowe - 100 g
- pomarańczowy - 1 rzecz
- rukola - 100 g
- śliwka (bez pestek) – 5 sztuk
- parmezan - 40 g
- cebula (sevok) – 3 kawałki
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozgrzej olej roślinny na patelni, ułóż kaczkę i obraną cebulę. Smaż przez 5-7 minut.
Posiekaj schłodzoną kaczkę, pomidory koktajlowe, pomarańczę, parmezan i smażoną cebulę.
Rozerwij rukolę na kawałki rękami.
Śliwki opłucz wrzącą wodą, osusz i pokrój.
Osobno wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę, sok z cytryny, miód i czosnek przepuszczony przez prasę.
Ubij powstałą masę mikserem przez 30-40 sekund.
Połącz rukolę, kaczkę, pomarańczę, pomidory, cebulę, ser i suszone śliwki.
Dodaj sól, zmielony pieprz i polej przygotowanym dressingiem.