Twarożek to cudowna baza do lekkich i przewiewnych puddingów. I nie ma tu żadnych komplikacji-tylko kilka małych sekretów, które omówię dalej w przepisie. Dziś przygotujemy budyń twarogowy z pachnącą dynią.
Składniki
- Dynia - 100 g
- brązowy cukier - 1 art.
- masło - 15 g
- twaróg - 300 g
- mąka - 80 g
- cukier - 70 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- proszek do pieczenia ciasta - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój dynię w drobną kostkę i lekko usmaż na łyżce masła.
Dodaj brązowy cukier i smaż do karmelizacji. Odłóż na bok.
Oddziel żółtka od białek i ubij żółtka, twaróg i cukier w blenderze.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
Ubij schłodzone białka w puszystą pianę. Delikatnie wymieszaj je w cieście szpatułką.
Dodaj dynię, ponownie wymieszaj i włóż wszystko do formy.
Piec budyń w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy