Świetny przepis dla miłośników pikantnych przekąsek. Bakłażany w adjika są przygotowywane bez sterylizacji i innych trudności. Ilość ostrej papryki i czosnku można dostosować do własnych upodobań. W przeciwnym razie radzę przestrzegać wskazanych proporcji.
Składniki
- bakłażany - 1 kg
- pomidory - 1 kg
- papryka - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 150 g
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony koper włoski - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny - 250 ml
- ocet - 60 ml
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany w plasterki i moczyć przez 20 minut w osolonej wodzie.
Wrzuć do durszlaka, a następnie dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Smaż bakłażany na oleju na złoty kolor po obu stronach.
Przełóż pomidory, ostrą paprykę, obraną paprykę i czosnek przez maszynę do mięsa.
Wymieszaj, dodaj cukier, sól i przyprawy.
Gotuj Adjikę przez 15 minut na małym ogniu.
Dodaj smażony bakłażan, gotuj przez kolejne 5 minut i wlej ocet.
Włóż do wysterylizowanych słoików, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy