tkemali z żółtej śliwki w stylu gruzińskim na zimę

25 min
8 porcji
Tkemali z żółtej śliwki po gruzińsku na zimę
qwartm, stock.adobe.com
0

Miłośnicy pikantnych sosów pokochają ten przepis. Tkemali z żółtej śliwki w stylu gruzińskim to nie tylko smaczna, ale także bardzo piękna przyprawa. Połóż go na stole, a będzie godnym dodatkiem do makaronu, dań z ziemniaków i mięsa.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj śliwkę wiśniową, włóż do rondla i zalej wodą.

Gotuj przez 15 minut, wrzuć do durszlaka i ostudź.

Przetrzyj śliwkę wiśniową przez sito, aby pozbyć się pestek i skórki.

Powstałe puree wymieszać z posiekanym czosnkiem i kolendrą.

Dodaj przyprawy, sól i olej. Gotuj sos przez 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.

Wlej ocet, wymieszaj i po 1 minucie zdejmij z ognia.

Rozłóż gorący sos na wysterylizowanych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy