Miłośnicy pikantnych sosów pokochają ten przepis. Tkemali z żółtej śliwki w stylu gruzińskim to nie tylko smaczna, ale także bardzo piękna przyprawa. Połóż go na stole, a będzie godnym dodatkiem do makaronu, dań z ziemniaków i mięsa.
Składniki
- śliwka wiśniowa (żółty) – 1 kg
- czosnek - 50 g
- kolendra - 20 g
- ocet jabłkowy - 80 ml
- Olej roślinny - 50 ml
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 CZ. l.
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj śliwkę wiśniową, włóż do rondla i zalej wodą.
Gotuj przez 15 minut, wrzuć do durszlaka i ostudź.
Przetrzyj śliwkę wiśniową przez sito, aby pozbyć się pestek i skórki.
Powstałe puree wymieszać z posiekanym czosnkiem i kolendrą.
Dodaj przyprawy, sól i olej. Gotuj sos przez 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.
Wlej ocet, wymieszaj i po 1 minucie zdejmij z ognia.
Rozłóż gorący sos na wysterylizowanych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy