Miłośnicy kuchni włoskiej nie muszą wyjaśniać, jak pyszny jest sos dolmio z bazylią. Nie spiesz się, aby pobiec za nim do sklepu, możesz samodzielnie przygotować pyszną przyprawę. Lepiej to zrobić w sezonie, kiedy wszystko, czego potrzebujesz, jest sprzedawane na każdym rogu.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz, wykonaj głębokie nacięcie w kształcie krzyża, oparz wrzącą wodą i obierz.
Usuń liście bazylii z łodyg.
Obierz cebulę, czosnek i smaż na oliwie z oliwek przez 2-3 minuty.
Zmiel pomidory, liście bazylii, pieczony czosnek i cebulę w blenderze.
Przenieś aromatyczną masę do rondla, dodaj cukier, sól, mielony pieprz i gotuj przez 10 minut.
Sos włożyć do czystych, suchych słoików, zwinąć i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy