Jeśli przestrzegasz postu lub diety, spróbuj gołąbków z ziemniakami i grzybami. Aby nadzienie nie było suche, dodaję trochę masła, a grzyby odgrywają tutaj ważną rolę. Przygotuj, na pewno ci się spodoba!
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 Kochan
- bulion warzywny - 700 ml
- liść laurowy - 1 rzecz
- sok pomidorowy - 150 ml
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wykonaj głębokie nacięcie w kapuście i usuń łodygę. Umieść kapustę w garnku z wrzącą wodą.
Okresowo wyjmuj kapustę z patelni i zdejmij widelcem gotowe liście. Kontynuuj, aż usuniesz wszystkie odpowiednie liście.
Obierz ziemniaki, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości.
Zetrzyj ziemniaki na puree, sól, pieprz i dodaj masło. Wszystko dobrze wymieszaj.
Pokrój cebulę i grzyby na małe kawałki, zetrzyj marchewki.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor. Wybierz część do nadzienia. Do reszty dodaj sos pomidorowy i liść laurowy. Gotuj przez 10 minut.
Dodaj grzyby i smaż przez kolejne 10 minut.
Wymieszaj tłuczone ziemniaki ze smażeniem. Posmakuj i dodaj do soli, jeśli to konieczne.
Umieść nadzienie ziemniaczane na krawędzi liścia kapusty i zwiń je kopertą. Powtórz procedurę z pozostałymi liśćmi.
Przykryj dno patelni liśćmi kapusty, luźno połóż gołąbki na wierzchu.
Wlej wrzący bulion i pieczeń pomidorową. Sól i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut na małym ogniu.