dania główne 27.01.2022

miękkie kotlety wieprzowe w piekarniku

50 min
4 porcje
Miękkie kotlety wieprzowe w piekarniku
Jacek Chabraszewski, stock.adobe.com
0

Nie każda gospodyni domowa może pochwalić się nieskazitelnymi kotletami. Często są twarde, rozgotowane i bez smaku. Wypróbuj ten przepis! Nigdy mnie nie zawodzi. Kotlety są soczyste i zaskakująco miękkie!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, dokładnie osusz i pokrój w talerze o grubości 1,5 centymetra.

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i dobrze uderz młotkiem po obu stronach.

Kotlety ułożyć na talerzu, posypać solą, papryką i mielonym pieprzem. Pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.

Wlej mąkę i bułkę tartą na różne talerze.

Jajka lekko ubij solą, mielonym pieprzem i majonezem.

Kotlety obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście i dobrze obtoczyć w bułce tartej.

Rozgrzej olej na patelni, ułóż kotlety i lekko podsmaż na szybkim ogniu.

Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety i piecz w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy