Nie każda gospodyni domowa może pochwalić się nieskazitelnymi kotletami. Często są twarde, rozgotowane i bez smaku. Wypróbuj ten przepis! Nigdy mnie nie zawodzi. Kotlety są soczyste i zaskakująco miękkie!
Składniki
- wieprzowina (polędwica) – 600 g
- jaja kurze - 3 jaja
- majonez - 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- bułka tarta - 1 szklanka
- mąka - 3 art.
- papryka - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, dokładnie osusz i pokrój w talerze o grubości 1,5 centymetra.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i dobrze uderz młotkiem po obu stronach.
Kotlety ułożyć na talerzu, posypać solą, papryką i mielonym pieprzem. Pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Wlej mąkę i bułkę tartą na różne talerze.
Jajka lekko ubij solą, mielonym pieprzem i majonezem.
Kotlety obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście i dobrze obtoczyć w bułce tartej.
Rozgrzej olej na patelni, ułóż kotlety i lekko podsmaż na szybkim ogniu.
Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety i piecz w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.