W gotowaniu flądra jest często używana. Jest smażony, gotowany, marynowany i pieczony. Proponuję dziś ugotować flądrę na grillu na ruszcie. Zdziwisz się, jakie to proste i szybkie. Odpowiednie są zarówno schłodzone, jak i mrożone ryby.
Składniki
- flądra (350-500g) – 1 tusza
- Olej roślinny - 2 art.
- sok z cytryny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 5 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść flądrę z łusek, wypatrosz, usuń głowę i wnętrzności, spłucz.
Natrzyj rybę ze wszystkich stron solą i pieprzem, posmaruj olejem i pozostaw na 15 minut.
Połóż na wysmarowanym ruszcie i smaż na grillu przez 3-4 minuty z każdej strony.
Skrop gotową flądrę sokiem z cytryny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy