dania główne 19.07.2023

flądra na grillu na ruszcie

20 min
1 porcja
Flądra na grillu na ruszcie
Nadia Kowalska, stock.adobe.com
0

W gotowaniu flądra jest często używana. Jest smażony, gotowany, marynowany i pieczony. Proponuję dziś ugotować flądrę na grillu na ruszcie. Zdziwisz się, jakie to proste i szybkie. Odpowiednie są zarówno schłodzone, jak i mrożone ryby.

Składniki

  • flądra (350-500g) – 1 tusza
  • Olej roślinny - 2 art.
  • sok z cytryny - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - 5 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść flądrę z łusek, wypatrosz, usuń głowę i wnętrzności, spłucz.

Natrzyj rybę ze wszystkich stron solą i pieprzem, posmaruj olejem i pozostaw na 15 minut.

Połóż na wysmarowanym ruszcie i smaż na grillu przez 3-4 minuty z każdej strony.

Skrop gotową flądrę sokiem z cytryny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy