Na diecie możesz też jeść Barszcz. To prawda, że należy go ugotować bez mięsa i według specjalnego przepisu. Powiem ci to teraz! Danie będzie oparte na aromatycznym smażeniu buraków i selera. Możesz dodać dowolne przyprawy, ale używam standardowego zestawu.
Składniki
- Burak - 300 g
- korzeń selera - 150 g
- ziemniaki - 350 g
- kapusta - 250 g
- pomidory - 200 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 3 art.
- ziele angielskie - 2 groszek
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz seler, ziemniaki, buraki, cebulę i czosnek.
Pokrój seler, buraki, kapustę, ziemniaki, pomidory i oba rodzaje cebuli. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę z marchewką i smaż przez 3-4 minuty na złoty kolor.
Dodaj korzeń selera i smaż przez kolejne 7 minut, ciągle mieszając.
Dodaj buraki, pomidory, czarny groszek i ziele angielskie. Gotuj przez 10 minut.
Wlej 250 ml gorącej wody, przykryj i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Zagotuj wodę, dodaj ziemniaki, kapustę, smaż i gotuj wszystko razem przez 10 minut.
Sól, wyciśnij czosnek przez prasę i wyłącz. Nalegaj na gotowy Barszcz pod pokrywką przez 15-20 minut.