Jeśli jesteś miłośnikiem pikli, tak jak ja, na pewno spodoba ci się marynata. Znanych jest wiele przepisów na to pyszne danie. Proponuję wypróbować opcję z kurczakiem. Zamiast marynaty ogórkowej dodaję trochę koncentratu pomidorowego.
Składniki
- kurczak - 800 g
- ogórki (słone) – 150 g
- jęczmień - 100 g
- ziemniaki (średni) – 3 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- pasta pomidorowa - 2 art.
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2,5 l
- śmietana (do podania) – 50 g
- pietruszka (do zgłoszenia) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz kurczaka, pokrój i przykryj zimną wodą.
Dodaj czarne ziarna pieprzu, umytą jęczmień i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
Pokrój ogórki, obraną cebulę i ziemniaki.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj koncentrat pomidorowy i kilka łyżek gorącego bulionu z patelni. Dusić przez 5 minut.
W rondelku z mięsem dodaj smażenie, ziemniaki, ogórki i gotuj przez 10 minut.
Sól, wyłącz i pozostaw do zaparzenia pod pokrywką.
Podczas serwowania dodaj do talerza śmietanę i świeżą natkę pietruszki.