Lagman jest uważany przez wielu za danie zimowe, ale nie przegap okazji, aby zrobić go latem ze świeżymi pomidorami. Według przepisu mam młodą jagnięcinę, ale możesz użyć dowolnego innego mięsa, dostosowując czas gotowania.
Składniki
- Baranina (młoda) – 500 g
- makaron - 250 g
- pomidory (średnie) – 3 kawałki
- papryka - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- czarny pieprz - 4 groszek
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- papryka (mielona) – 1 CZ. l.
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 1,5 L
- pietruszka (do zgłoszenia) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jagnięcinę, osusz i pokrój na małe kawałki.
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać i posiekać.
Paprykę, cebulę, marchewkę obrać i grubo posiekać.
Rozgrzej głęboką patelnię z olejem, dodaj mięso i dobrze usmaż ze wszystkich stron.
Dodaj cebulę z marchewką, mieloną paprykę, czarne ziarna pieprzu, chmiel-suneli i kontynuuj gotowanie przez 5 minut.
Dodaj pomidory i paprykę. Przykryj i duś wszystko razem przez 10 minut.
Wlej gorącą wodę, dodaj sól i gotuj przez 50 minut na małym ogniu.
Gotuj makaron osobno w osolonej wodzie, aż będzie miękki.
Włóż makaron do głębokich talerzy, dodaj zupę z mięsem i warzywami, posyp posiekaną natką pietruszki.