Jeśli lubisz pikantne potrawy, wypróbuj ten przepis. Ucho jest przygotowywane z łososia z kuskusem, ziemniakami i ostrą papryką. Danie jest bardzo obfite, bogate i aromatyczne. Sól dodawaj ostrożnie, ponieważ bardzo łatwo jest przesolić ucho.
Składniki
- łosoś - 600 g
- kuskus - pół szklanki
- ziemniaki - 300 g
- marchew - 1 rzecz
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- cebula - 1 rzecz
- sok z cytryny - 1 art.
- sól - do smaku
- woda - 2 L
- pietruszka - 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz łososia pod bieżącą wodą i pokrój na małe kawałki.
Pokrój przygotowane ziemniaki, marchewkę, cebulę i ostrą paprykę.
W garnku z zimną wodą ułóż łososia, ziemniaki i marchewkę. Gotuj przez 15 minut.
Dodaj kuskus, ostrą paprykę, cebulę i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 15 minut.
Posiekaj połowę pietruszki i wlej do rondla.
Sól i po 2 minutach wyłącz. Nalegaj na ucho pod pokrywką przez 10-15 minut.
Podczas serwowania dodaj trochę więcej świeżej pietruszki do talerza.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy