Wiele ludów wschodnich gotuje shurpu-bogatą zupę z mięsem i warzywami. Główną cechą jest wysoka zawartość tłuszczu w naczyniu. Z tego powodu do gotowania warto wybrać kawałki mięsa z tłuszczem. Dzielę się prostym przepisem na wołowinę shurpa.
Składniki
- wołowina (na kości) – 500 g
- ziemniaki - 300 g
- papryka (inny kolor) – 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- ziele angielskie - 2 groszek
- czarny pieprz - 3 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - do smaku
- woda - 2 l
- szczypiorek (do podania) – 2 stem
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, włóż do głębokiego garnka, dodaj liść laurowy, pachnącą i czarną paprykę.
Wlej zimną wodę i gotuj przez 1,5 godziny po ugotowaniu. Usuń piankę, która pojawi się w tym procesie.
Obierz ziemniaki, paprykę, cebulę i marchewkę.
Paprykę pokrój na duże kawałki i wrzuć do zupy.
Wlej całe ziemniaki, marchewkę i cebulę na patelnię. Gotuj przez kolejne 10 minut.
Dodaj sól do smaku i wyłącz ogrzewanie.
Podawaj shurpę posypaną drobno posiekaną zieloną cebulą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy