Próbowałem wielu przepisów na kotlety, ale najlepiej smakowały mojej babci. Po wielu latach wciąż pamiętam ich smak i aromat. Do mięsa mielonego dodaje się ziemniaki, surową cebulę i czosnek. Spróbuj i ugotować te wspaniałe rustykalne kotlety!
Składniki
- mielona wieprzowina - 500 g
- ziemniaki - 150 g
- cebula - 1 rzecz
- jaja kurze - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- mąka - 2 art.
- śmietana - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny (do pieczenia) – 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę, czosnek i drobno posiekaj.
Obierz ziemniaki i zetrzyj na drobnej tarce.
Połącz mięso mielone, ziemniaki, śmietanę, jajko, cebulę i czosnek.
Posyp mąką, solą, mielonym pieprzem i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Uformuj rękami małe placki tej samej wielkości i umieść na rozgrzanej patelni z olejem.
Smaż przez 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy