Planujesz zorganizować elegancką kolację i zaprosić gości? Piecz filety z mintaja w piekarniku. Danie jest zaskakująco szybkie i proste. Dosłownie pół godziny czasu, a przed tobą jest góra pysznych ryb!
Składniki
- mintaj (filet) – 1 kg
- jaja kurze - 2 kawałki
- bułka tarta - 200 g
- oliwa z oliwek - 1 art.
- koperek - 3 gałązki
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filety z mintaja opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój rybę na średniej wielkości kawałki. Posyp solą, mielonym pieprzem, skrop olejem i wymieszaj.
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, włącz piekarnik, aby się rozgrzał. Jajka lekko ubij widelcem z solą i zmielonym czarnym pieprzem.
Drobno posiekaj koperek, wymieszaj z bułką tartą i włóż do głębokiej miski.
Najpierw zanurz każdy kawałek mintaja w jajku, a następnie zwiń ze wszystkich stron w bułkę tartą.
Połóż rybę na blasze do pieczenia i wyślij na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.