Na mleku omlet jest zawsze przygotowywany bardzo szybko i łatwo. Dosłownie 10 minut i zdrowe danie jest gotowe. Do smażenia radzę użyć ciężkiej patelni z grubym dnem-w niej omlet okaże się bujny, piękny i nie przypali się.
Składniki
- jaja kurze - 3 kawałki
- mleko - 5 art.
- masło - 20 g
- sól - do smaku
- Zieleń (do podania) – 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj jajka widelcem lub lekko ubij trzepaczką.
Dodaj sól, ciepłe mleko i dobrze wymieszaj.
Dno i boki patelni posmaruj masłem. Dobrze podgrzej.
Wlać masę jajeczną, ukośnymi ruchami równomiernie rozprowadzić na powierzchni i gotować przez 1 minutę.
Gdy brzegi omletu stwardnieją, a środek pozostanie nadal płynny, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez kolejne 4 minuty. Czas gotowania może się różnić w zależności od średnicy patelni.
Połóż gotowy omlet na talerzu i udekoruj ziołami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy