
Na specjalną okazję mam świetny przepis na kotlety z kurczaka. Jest bardzo prosty, a wynik jest zawsze niesamowity. Będziesz potrzebował kawałka fileta, ostrej musztardy, odrobiny koniaku i oczywiście dobrego nastroju!
Składniki
- filet z kurczaka - 450 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 3 art.
- musztarda (ostra) – 2 art.
- koniak - 1 art.
- Olej roślinny - 4 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w poprzek włókien na płytki o grubości około 1 centymetra.

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą, uderz młotkiem, solą i pieprzem.

W osobnym pojemniku połącz musztardę i koniak.

Posmaruj kotlety powstałą mieszanką, przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny do marynowania w temperaturze pokojowej.

Lekko ubij jajko solą i mielonym pieprzem.

Na szerokim talerzu wsyp przesianą mąkę. Rzuć w nim kotlety.

Następnie zanurz je w cieście jajecznym i umieść na rozgrzanej patelni z olejem.

Smażyć na szybkim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony.

Podawaj kotlety na gorąco. Smacznego!
