Rozkoszuj się rodziną pysznym obiadem, ugotuj duszoną kapustę z kurczakiem. Delikatne mięso szybko się gotuje, więc nie susz go na patelni. Aby uzyskać miękką kapustę, posiekaj ją, Posol i lekko ugniataj rękami.
Składniki
- kapusta (Biała) – 600 g
- filet z kurczaka - 300 g
- cebula - 2 kawałki
- marchew - 2 kawałki
- Olej roślinny - 5 art.
- Pasta pomidorowa - 50 G
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- rosół z kurczaka - 150 ml
- pietruszka (do zgłoszenia) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka opłucz, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój.
Posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Obierz cebulę i posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj kurczaka i smaż przez 10 minut. Przenieś kurczaka na patelnię i przykryj.
Na pozostałym oleju podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Dodaj kapustę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Przenieś warzywa do garnka z mięsem, wlej gorący bulion zmieszany z koncentratem pomidorowym i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut na małym ogniu.
Dodaj zmielony czarny pieprz, sól i wyłącz. Podczas serwowania dodaj trochę świeżej pietruszki do talerza.