Zapiekankę z twarogu można przygotować na różne sposoby. Niektórzy lubią proste przepisy z minimalnym zestawem składników, inni bardziej złożone opcje z oryginalnymi dodatkami. Tę zapiekankę z jabłkami można przypisać najprostszym.
Składniki
- twaróg - 450 g
- jabłka (średnie) – 2 kawałki
- śmietana - 50 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - pół szklanki
- cukier waniliowy - 1 saszetka
- sól - 0,25 łyżeczka
- Manka - 2 art.
- masło - 40 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel twaróg za pomocą blendera zanurzeniowego.
Dodaj cukier waniliowy, śmietanę i mieszaj, aż będzie gładka.
Ubij jajka z cukrem i solą.
Połącz twaróg, ubite jajka, semolinę i stopione masło. Pozostaw trochę oleju do smarowania.
Jabłka opłucz, osusz i pokrój w cienkie plasterki.
Posmaruj formę masłem i ułóż masę twarogową.
Wbij plasterki jabłka w obrabiany przedmiot, tworząc okrąg.
Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy