
Zapiekankę z twarogu można przygotować na różne sposoby. Niektórzy lubią proste przepisy z minimalnym zestawem składników, inni bardziej złożone opcje z oryginalnymi dodatkami. Tę zapiekankę z jabłkami można przypisać najprostszym.
Składniki
- twaróg - 450 g
- jabłka (średnie) – 2 kawałki
- śmietana - 50 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - pół szklanki
- cukier waniliowy - 1 saszetka
- sól - 0,25 łyżeczka
- Manka - 2 art.
- masło - 40 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel twaróg za pomocą blendera zanurzeniowego.

Dodaj cukier waniliowy, śmietanę i mieszaj, aż będzie gładka.

Ubij jajka z cukrem i solą.

Połącz twaróg, ubite jajka, semolinę i stopione masło. Pozostaw trochę oleju do smarowania.

Jabłka opłucz, osusz i pokrój w cienkie plasterki.

Posmaruj formę masłem i ułóż masę twarogową.

Wbij plasterki jabłka w obrabiany przedmiot, tworząc okrąg.

Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy