żeberka wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym w piekarniku

Najsmaczniejsze pieczone żeberka uzyskuje się w sosie miodowo-musztardowym. Smażone, soczyste, lekko słodkie i bardzo aromatyczne. Pamiętaj, aby podawać z cytryną i świeżym rozmarynem. To podkreśli smak gotowego dania.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1 kg
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól (duży) – 1,5 łyżeczka
- rozmaryn (do podania) – 1 gałązka
- cytryna (do zgłoszenia) – 1 zrazik
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz żeberka, lekko osusz ręcznikami papierowymi, oczyść z folii i nadmiaru tłuszczu.

Dokładnie przetrzyj żeberka ze wszystkich stron solą i zmielonym czarnym pieprzem.

Połącz płynny miód, musztardę i czosnek przepuszczony przez prasę.

Za pomocą silikonowej szczotki posmaruj żeberka powstałym sosem.

Ułóż żeberka na wysmarowanej blasze do pieczenia, przykryj folią i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut.

Ułóż żeberka na talerzu, dodaj plasterek cytryny i rozmaryn.
