dania główne 17.06.2023

żeberka wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym w piekarniku

1 godz. 15 min.
4 porcje
Żeberka wieprzowe w sosie miodowo
0

Najsmaczniejsze pieczone żeberka uzyskuje się w sosie miodowo-musztardowym. Smażone, soczyste, lekko słodkie i bardzo aromatyczne. Pamiętaj, aby podawać z cytryną i świeżym rozmarynem. To podkreśli smak gotowego dania.

Składniki

na żeberka:
do sosu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz żeberka, lekko osusz ręcznikami papierowymi, oczyść z folii i nadmiaru tłuszczu.

Żeberka wieprzowe w sosie miodowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dokładnie przetrzyj żeberka ze wszystkich stron solą i zmielonym czarnym pieprzem.

Żeberka wieprzowe w sosie miodowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Połącz płynny miód, musztardę i czosnek przepuszczony przez prasę.

Żeberka wieprzowe w sosie miodowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Za pomocą silikonowej szczotki posmaruj żeberka powstałym sosem.

Żeberka wieprzowe w sosie miodowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Ułóż żeberka na wysmarowanej blasze do pieczenia, przykryj folią i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Żeberka wieprzowe w sosie miodowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut.

Żeberka wieprzowe w sosie miodowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Ułóż żeberka na talerzu, dodaj plasterek cytryny i rozmaryn.

Żeberka wieprzowe w sosie miodowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy