
Kuchnia Amerykańska słynie z przepysznych żeberek. Są przygotowywane w domu, podawane w kawiarniach i barach, zamawiane przez dostawę. Istnieje wiele przepisów. Najbardziej podoba mi się opcja piekarnika z sosem słodko-kwaśnym.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1,5 kg
- miód (płynny) – 2 art.
- ketchup (ostry) – 2 art.
- ocet winny - 1 art.
- skrobia - 1 łyżeczka
- papryka (mielona) – 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Żeberka wieprzowe opłucz, lekko osusz i obierz z folii.

Dokładnie przetrzyj żeberka solą, zmielonym czarnym pieprzem i pozostaw na 30 minut do marynowania w temperaturze pokojowej.

Zawiń żeberka w folię i piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

W małej misce połącz keczup, miód, ocet winny, skrobię i mieloną paprykę.

Ostrożnie rozpakuj folię, posmaruj żeberka powstałym sosem i piecz przez 10 minut.

Ponownie posmaruj żeberka sosem i gotuj przez kolejne 10 minut. Na tym etapie na całej powierzchni powinna powstać piękna skorupa.

Ułóż żeberka na talerzu lub desce do serwowania i pokrój.
