dania główne 10.12.2022

żeberka wieprzowe w sosie słodko-kwaśnym

1 godz. 40 min.
6 porcji
Żeberka wieprzowe w słodko
0

Kuchnia Amerykańska słynie z przepysznych żeberek. Są przygotowywane w domu, podawane w kawiarniach i barach, zamawiane przez dostawę. Istnieje wiele przepisów. Najbardziej podoba mi się opcja piekarnika z sosem słodko-kwaśnym.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Żeberka wieprzowe opłucz, lekko osusz i obierz z folii.

Żeberka wieprzowe w słodko: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dokładnie przetrzyj żeberka solą, zmielonym czarnym pieprzem i pozostaw na 30 minut do marynowania w temperaturze pokojowej.

Żeberka wieprzowe w słodko: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Zawiń żeberka w folię i piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Żeberka wieprzowe w słodko: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

W małej misce połącz keczup, miód, ocet winny, skrobię i mieloną paprykę.

Żeberka wieprzowe w słodko: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Ostrożnie rozpakuj folię, posmaruj żeberka powstałym sosem i piecz przez 10 minut.

Żeberka wieprzowe w słodko: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Ponownie posmaruj żeberka sosem i gotuj przez kolejne 10 minut. Na tym etapie na całej powierzchni powinna powstać piękna skorupa.

Żeberka wieprzowe w słodko: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Ułóż żeberka na talerzu lub desce do serwowania i pokrój.

Żeberka wieprzowe w słodko: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy