dania główne 22.01.2022

smażone przegrzebki

6 min
2 porcje
Smażone przegrzebki
0

Przegrzebki to prawdziwy przysmak, który spodoba się miłośnikom owoców morza. Przegrzebki można dusić, piec w piekarniku lub grillować, ale najłatwiej smażyć je na patelni na maśle, zajmie to minimum czasu, a wynik z pewnością zadowoli.

Składniki

  • przegrzebki - 300 g
  • Olej roślinny - 1 art.
  • masło - 30 g
  • Zieleń - do smaku
  • sól - do smaku
  • mielony czarny pieprz - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozmrozić przegrzebki, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić i pieprzyć.

Smażone przegrzebki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Na patelni rozgrzej olej roślinny, a następnie dodaj kawałek masła i rozpuść. Włóż przegrzebki na patelnię, smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż powstanie złoty kolor.

Smażone przegrzebki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Odwróć i kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty.

Smażone przegrzebki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Ułóż przegrzebki na talerzu, posyp posiekanymi ziołami i natychmiast podawaj.

Smażone przegrzebki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Zdjęcie: Julia Zubkova

Julia Zubkowa
przepis dodał (a):
Julia Zubkowa
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy