
Jeśli potrzebujesz pilnie ugotować pyszny obiad, ten prosty przepis na gulasz ziemniaczany z kiełbasą przyjdzie na ratunek. Przy dużej ilości płynu danie jest czymś pomiędzy zupą a drugą.
Składniki
- ziemniaki - 500 g
- kiełbasa - 200 g
- marchew (duży) – 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny - 50 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- gałka muszkatołowa - do smaku
- sól - do smaku
- rosół z kurczaka - 800 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ziemniaki i pokrój w średniej wielkości kostkę.

Pokrój kiełbasę, marchewkę i obraną cebulę.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.

Dodaj kiełbasę, liść laurowy i gałkę muszkatołową. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.

Przenieś pieczeń do głębokiego garnka, dodaj ziemniaki i wrzący bulion. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Dodaj ząbki czosnku zmiażdżone rączką noża, sól i wyłącz po 4 minutach.

Zaparz gotowy gulasz przez 20 minut pod przykryciem. Podczas serwowania dodaj posiekaną natkę pietruszki do talerza.
