dania główne 22.01.2022

dorsz z ziemniakami i serem w piekarniku

40 min
6 porcji
Dorsz z ziemniakami i serem w piekarniku
0

Moja rodzina bardzo lubi pieczonego dorsza, więc muszę go często gotować. Ponieważ czas jest zwykle krótki, najwygodniej jest połączyć gotowanie ryby i przystawki. Na przykład upiecz dorsza z ziemniakami i serem w piekarniku. Jest sycący, pyszny i prosty!

Składniki

  • dorsz (filet) – 500 g
  • ziemniaki (gotowane w mundurach) – 400 g
  • ser - 100 g
  • śmietana - 5 art.
  • oliwa z oliwek (do smarowania formy) – 1 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz ziemniaki i pokrój w plastry o grubości 5-7 mm.

Dorsz z ziemniakami i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Filety z dorsza opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki.

Dorsz z ziemniakami i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Zetrzyj ser na grubej tarce, wymieszaj ze śmietaną i pieprzem.

Dorsz z ziemniakami i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Połóż warstwę ziemniaków na dnie wysmarowanej formy, dodaj sól i zmielony czarny pieprz.

Dorsz z ziemniakami i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Ułóż kawałki dorsza w tej samej odległości od siebie.

Dorsz z ziemniakami i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Rozłóż ser ze śmietaną i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.

Dorsz z ziemniakami i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zamknij wszystko szczelnie podwójną warstwą folii i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Ostrożnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 minut.

Dorsz z ziemniakami i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy