
Moja rodzina bardzo lubi pieczonego dorsza, więc muszę go często gotować. Ponieważ czas jest zwykle krótki, najwygodniej jest połączyć gotowanie ryby i przystawki. Na przykład upiecz dorsza z ziemniakami i serem w piekarniku. Jest sycący, pyszny i prosty!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ziemniaki i pokrój w plastry o grubości 5-7 mm.

Filety z dorsza opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki.

Zetrzyj ser na grubej tarce, wymieszaj ze śmietaną i pieprzem.

Połóż warstwę ziemniaków na dnie wysmarowanej formy, dodaj sól i zmielony czarny pieprz.

Ułóż kawałki dorsza w tej samej odległości od siebie.

Rozłóż ser ze śmietaną i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.

Zamknij wszystko szczelnie podwójną warstwą folii i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Ostrożnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 minut.
