Zróbmy dziś kotlety w sosie pomidorowym. Dzięki temu prostemu przepisowi są miękkie, soczyste i bardzo smaczne. Możesz podawać z makaronem, owsianką lub tłuczonymi ziemniakami. Użyj dowolnego mięsa mielonego.
Składniki
do kotletów:
- mięso mielone - 500 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 50 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
do sosu:
- sok pomidorowy - 150 ml
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 1 art.
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i zetrzyj.
Połącz mięso mielone, cebulę, jajko, sól, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.
Uformuj dłońmi placki tej samej wielkości, połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 3 minuty z każdej strony.
Obierz drugą cebulę i drobno posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj sok pomidorowy, czarne ziarna pieprzu, sól i gorącą wodę. Dusić wszystko razem przez 5 minut.
Na patelni z sosem umieść smażone kotlety, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy