filet z łososia z majonezem, czosnkiem i ziołami w piekarniku
Dziś proponuję upiec filet z łososia z majonezem, czosnkiem i ziołami. Wykwintne danie o oszałamiającym aromacie spodoba się każdemu bez wyjątku. A co najważniejsze, nawet niedoświadczeni kucharze mogą go ugotować. Dokładnie przestudiuj przepis i zbierz wszystko, czego potrzebujesz!
Składniki
- łosoś (filet) – 600 g
- majonez - 2 art.
- czosnek - 4 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- szczypiorek - 2 stem
- pietruszka - 5 gałązki
- papryka (suszone w kawałkach) – 1 łyżeczka
- cytryna (do zgłoszenia) – 2 kółko
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filety z łososia opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na średniej wielkości kawałki.
Drobno posiekaj natkę pietruszki, czosnek, zieloną i cebulę. Złóż wszystko w osobnej misce.
Dodaj suszoną paprykę, sól, mielony pieprz i połowę majonezu. Wszystko dobrze wymieszaj.
Posmaruj rybę pozostałym majonezem i ostrożnie połóż na blasze wyłożonej pergaminem.
Na każdy kawałek nałóż aromatyczną mieszankę ziół i czosnku.
Ostrożnie przykryj wszystko folią, uważając, aby nie dotknąć łososia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.