Z ziemniaków można zrobić wiele ciekawych potraw, ale ziemniaki w stylu rustykalnym nadal należą do najpopularniejszych. Przygotujmy go na włoskie motywy, uzupełniając go parmezanem, oliwą z oliwek i aromatycznym oregano.
Składniki
- ziemniaki - 600 g
- parmezan - 30 g
- oregano - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- oliwa z oliwek - 1 art.
- olej kukurydziany - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ziemniaki dokładnie opłucz, osusz i pokrój w małe kliny.
Dodaj sól, mielony pieprz, oregano i olej kukurydziany. Mieszaj i przykryj folią spożywczą przez 15-20 minut.
Wyłóż blachę do pieczenia folią, posmaruj oliwą z oliwek i ułóż kawałki ziemniaków tak, aby się nie dotykały. Piec przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.
Gotowe ziemniaki ułożyć na ciepłym talerzu i posypać startym parmezanem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy