Tradycyjny tatarski azu używa jagnięciny, ale danie stało się tak popularne, że jest przygotowywane z wieloma innymi rodzajami mięsa. Na przykład z delikatną piersią z indyka. Do tego przepisu potrzebujesz patelni z grubym dnem i wysokimi bokami.
Składniki
- pierś z indyka - 400 g
- ziemniaki - 300 g
- ogórki (słone) – 3 kawałki
- papryka - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- woda - 100 ml
- pasta pomidorowa - 2 art.
- Olej roślinny - 40 ml
- ogórek solanka - 5 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z indyka opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę.
Pokrój ogórki, marchewkę, obrane ziemniaki i paprykę.
Wlej indyka na rozgrzaną patelnię z olejem i smaż na złoty kolor na szybkim ogniu.
Dodaj ziemniaki, marchewkę, ogórki i paprykę. Wlej 100 ml wody i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą gotowe.
Dodaj koncentrat pomidorowy i solankę ogórkową, gotuj pod przykryciem przez kolejne 5 minut.
Sól, pieprz, wyciśnij czosnek przez prasę i zdejmij z ognia.
Zaparz naczynie pod przykryciem przez 10-15 minut.