dania główne 22.01.2022

azu z indykiem na patelni

55 min
6 porcji
Azu z indykiem na patelni
0

Tradycyjny tatarski azu używa jagnięciny, ale danie stało się tak popularne, że jest przygotowywane z wieloma innymi rodzajami mięsa. Na przykład z delikatną piersią z indyka. Do tego przepisu potrzebujesz patelni z grubym dnem i wysokimi bokami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Filet z indyka opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę.

Azu z indykiem na patelni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Pokrój ogórki, marchewkę, obrane ziemniaki i paprykę.

Azu z indykiem na patelni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Wlej indyka na rozgrzaną patelnię z olejem i smaż na złoty kolor na szybkim ogniu.

Azu z indykiem na patelni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj ziemniaki, marchewkę, ogórki i paprykę. Wlej 100 ml wody i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą gotowe.

Azu z indykiem na patelni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Dodaj koncentrat pomidorowy i solankę ogórkową, gotuj pod przykryciem przez kolejne 5 minut.

Azu z indykiem na patelni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Sól, pieprz, wyciśnij czosnek przez prasę i zdejmij z ognia.

Azu z indykiem na patelni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zaparz naczynie pod przykryciem przez 10-15 minut.

Azu z indykiem na patelni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy