dania główne 22.01.2022

kasza gryczana z mlekiem

25 min
4 porcje
Kasza gryczana z mlekiem
0

Pachnąca łyżka kaszy gryczanej z mlekiem doskonale energetyzuje przez cały dzień, gasi apetyt w porze lunchu i przywraca siłę wieczorem. Dla wygody proponuję ugotować owsiankę na wodzie i dodać mleko na samym końcu. Gotowanie jest dla mnie łatwiejsze i wygodniejsze!

Składniki

  • gryka - 200 g
  • woda - 400 ml
  • mleko - 500 ml
  • masło - 50 g
  • sól - do smaku
  • cukier - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Spłucz kaszę gryczaną kilka razy, aż woda będzie całkowicie czysta.

Kasza gryczana z mlekiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Wlej sól i przygotowaną kaszę gryczaną do wrzącej wody. Gotuj przez 10 minut po ugotowaniu.

Kasza gryczana z mlekiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj masło, gorące mleko, cukier i delikatnie wymieszaj.

Kasza gryczana z mlekiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Gotuj owsiankę przez 2 minuty, wyłącz i pozostaw do zaparzenia pod pokrywką.

Kasza gryczana z mlekiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy