dania główne 22.01.2022

ziemniaki w stylu wiejskim z czosnkiem

40 min
4 porcje
Ziemniaki po wiejsku z czosnkiem
0

Planujesz rodzinny obiad? Pamiętaj, aby ugotować w piekarniku ziemniaki w stylu wiejskim z czosnkiem. Danie jest proste, ale bardzo smaczne. Aby uzyskać chrupiącą skórkę, najpierw zalej ziemniaki wrzącą wodą lub gotuj przez kilka minut.

Składniki

  • ziemniaki - 800 g
  • czosnek (duży) – 4 ząbki
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
  • woda (wrząca woda) – 1,5 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ziemniaki dokładnie opłucz, pokrój w długie plasterki i zalej wrzącą wodą przez 3 minuty.

Ziemniaki po wiejsku z czosnkiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Odcedź, połóż ziemniaki na ręczniku papierowym i poczekaj, aż całkowicie wyschną.

Ziemniaki po wiejsku z czosnkiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Wymieszaj ziemniaki z solą, mielonym pieprzem i olejem.

Ziemniaki po wiejsku z czosnkiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż ziemniaki tak, aby kawałki się nie dotykały.

Ziemniaki po wiejsku z czosnkiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Ziemniaki po wiejsku z czosnkiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Posyp ziemniaki posiekanym czosnkiem i gotuj przez kolejne 5-7 minut w temperaturze 180 stopni.

Ziemniaki po wiejsku z czosnkiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy