Planujesz rodzinny obiad? Pamiętaj, aby ugotować w piekarniku ziemniaki w stylu wiejskim z czosnkiem. Danie jest proste, ale bardzo smaczne. Aby uzyskać chrupiącą skórkę, najpierw zalej ziemniaki wrzącą wodą lub gotuj przez kilka minut.
Składniki
- ziemniaki - 800 g
- czosnek (duży) – 4 ząbki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- woda (wrząca woda) – 1,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ziemniaki dokładnie opłucz, pokrój w długie plasterki i zalej wrzącą wodą przez 3 minuty.
Odcedź, połóż ziemniaki na ręczniku papierowym i poczekaj, aż całkowicie wyschną.
Wymieszaj ziemniaki z solą, mielonym pieprzem i olejem.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż ziemniaki tak, aby kawałki się nie dotykały.
Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Posyp ziemniaki posiekanym czosnkiem i gotuj przez kolejne 5-7 minut w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy