zapiekanka z papryką, pomidorami i kiełbaskami myśliwskimi
Uwielbiam eksperymentować z zapiekankami. Prawie za każdym razem staram się dodać nowy składnik i coś zmienić. Dzięki moim wytrwałym poszukiwaniom udało mi się znaleźć nowy idealny przepis. Powiem ci to dzisiaj!
Składniki
- papryka - 2 kawałki
- pomidory (średnie) – 3 kawałki
- kiełbasy myśliwskie - 300 g
- czosnek - 2 ząbki
- pietruszka - pół
- ser (solidny) – 200 g
- mąka - 4 art.
- śmietana (25% tłuszczu) – 100 ml
- mleko - 100 ml
- masło - 80 g
- oliwa z oliwek (do smarowania formy) – 1 art.
- gałka muszkatołowa - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kiełbaski myśliwskie, pomidory, pietruszkę i obraną paprykę.
Zetrzyj twardy ser na drobnej tarce.
Na głębokiej patelni roztop masło.
Dodaj gałkę muszkatołową, mąkę i smaż przez 2-3 minuty.
Wlej ciepłą śmietanę, mleko, wymieszaj i kontynuuj gotowanie, aż zgęstnieje.
Dodaj starty ser, sól, pieprz i zdejmij z ognia.
Połącz kiełbaski, paprykę, pomidory, natkę pietruszki i czosnek przepuszczony przez prasę.
Włóż masę do formy wysmarowanej oliwą z oliwek.
Wlać przygotowany sos, przykryć folią i wysłać na 30 minut do nagrzanego piekarnika.
Ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.