Nawet prosty filet z kurczaka można ugotować bardzo smacznie i pięknie. Uwielbiam ten przepis za jego jasność i smak. Zwłaszcza jeśli podczas serwowania dodasz trochę świeżych, pachnących ziół, takich jak pietruszka, kolendra lub bazylia.
Składniki
- filet z kurczaka - 800 g
- cytryna - 2 kawałki
- oliwki - 100 g
- oliwa z oliwek - 1 art.
- wino (Biały suchy) – 70 ml
- tymianek (lub suche zioła) – 1 pęczek
- sól - 1 szczypta
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
- czosnek - 2 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filety z kurczaka na duże kawałki i smaż je lekko na złoty kolor.
Przenieś kurczaka do naczynia do pieczenia. Na wierzch ułóż plasterki cytryny i oliwki pokrojone w krążki.
Podobnie rozłóż ząbki czosnku i posyp kurczaka posiekanym tymiankiem lub suszonymi ziołami.
Wymieszaj sok z drugiej cytryny z wytrawnym białym winem, dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Napełnij kurczaka marynatą i piecz w piekarniku do 30 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy