półfabrykaty na zimę
 30.12.2022
dżem z czeremchy przez maszynę do mięsa bez gotowania
 15 min
 12 porcji
Uwielbiam ten przepis za prostotę i świetny wynik. Ale warto zrozumieć, że dżem z czeremchy bez gotowania jest koniecznie przechowywany w lodówce. Jeśli nie masz możliwości przepuszczenia jagód przez maszynę do mięsa, użyj blendera lub tłuczka.
Składniki
- Czeremcha - 2 kg
 - cukier - 2 kg
 - kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj czeremchę i dokładnie spłucz.
Przełóż jagody przez maszynkę do mięsa i wymieszaj z cukrem.
Dodaj kwas cytrynowy i dokładnie wymieszaj.
Ułóż dżem w wysterylizowanych słoikach, zwiń i przechowuj w lodówce.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy