marynowane kabaczki na zimę bez sterylizacji

1 godz. 0 min.
1 puszka 1 L
Marynowane kabaczki na zimę bez sterylizacji
nesavinov, stock.adobe.com
0

Ciekawy jasny kęs na zimę zostanie uzyskany ze zbiorów kabaczków. Marynowane squashy smakują jak grzyby w puszkach. Jeśli nigdy tego nie próbowałeś, nadszedł czas na naprawę. Polecam wybrać młode owoce o wielkości nie większej niż 4-5 cm.

Składniki

  • Patisson - 2 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • koperek - 1 parasol
  • liść laurowy - 1 szt.
  • ziele angielskie (groszek) – 3 szt.
  • woda - 1 l
  • ocet (9%) – 4 łyżeczka
  • cukier - 2 art.
  • sól - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wypłucz Squash. Małe owoce są marynowane w całości, duże warzywa należy pokroić na kawałki.

Umieść czosnek, parasol koperkowy, liść laurowy i ziele angielskie na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika.

Napełnij słoiki kabaczkiem, lekko ubijając.

Zagotuj wodę i wlej wrzątek do słoika. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 20 minut.

Spuść wodę ze słoika do rondla, dodaj sól i cukier (w ilości 2 łyżek.l sól i 2 łyżki. l cukier na 1 litr wody). Mieszaj i gotuj marynatę przez kilka minut.

Wprowadź ocet, wymieszaj i zdejmij marynatę z ognia.

Wlej Kabaczek do słoika do góry wrzącą marynatą i zwiń. Odwróć słoik z półfabrykatem do góry nogami, zawiń go i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy