marynowane kabaczki na zimę bez sterylizacji
Ciekawy jasny kęs na zimę zostanie uzyskany ze zbiorów kabaczków. Marynowane squashy smakują jak grzyby w puszkach. Jeśli nigdy tego nie próbowałeś, nadszedł czas na naprawę. Polecam wybrać młode owoce o wielkości nie większej niż 4-5 cm.
Składniki
- Patisson - 2 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- koperek - 1 parasol
- liść laurowy - 1 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 3 szt.
- woda - 1 l
- ocet (9%) – 4 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wypłucz Squash. Małe owoce są marynowane w całości, duże warzywa należy pokroić na kawałki.
Umieść czosnek, parasol koperkowy, liść laurowy i ziele angielskie na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika.
Napełnij słoiki kabaczkiem, lekko ubijając.
Zagotuj wodę i wlej wrzątek do słoika. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 20 minut.
Spuść wodę ze słoika do rondla, dodaj sól i cukier (w ilości 2 łyżek.l sól i 2 łyżki. l cukier na 1 litr wody). Mieszaj i gotuj marynatę przez kilka minut.
Wprowadź ocet, wymieszaj i zdejmij marynatę z ognia.
Wlej Kabaczek do słoika do góry wrzącą marynatą i zwiń. Odwróć słoik z półfabrykatem do góry nogami, zawiń go i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.