dżem figowy

1 godz. 0 min.
6 porcji
Dżem figowy
Lumixera, stock.adobe.com
0

Świeże figi nie robią na mnie dużego wrażenia, ale dżem figowy to tylko kosmiczna mieszanka. Niezbyt słodki, gęsty i aromatyczny, a dzięki połączeniu orzechów można go wykorzystać jako oryginalny deser na herbatę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj figi i przepuść przez maszynę do mięsa. Zostawiam kilka owoców w całości i kroję je na małe kawałki. Dają ciekawy smak gotowemu dżemowi.

Połącz masę figową z cukrem, dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu.

Ciągle mieszaj i gotuj przez 40 minut, aby uzyskać gęstą konsystencję dżemu.

Wyślij gotowy dżem do wysterylizowanych słoików, zwiń i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy