dżem śliwkowy z cynamonem na zimę

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem śliwkowy z cynamonem na zimę
Elenglush, stock.adobe.com
0

Śliwka doskonale komponuje się z prawie każdą przyprawą, a dziś proponuję to sprawdzić na przykładzie takiego dżemu śliwkowego. Na początek dodaj cynamon i trochę więcej aromatycznych przypraw. A jeśli nie boisz się eksperymentów, weź kolejną szczyptę ostrej papryki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki ze śliwki, przykryj cukrem i gotuj przez pół godziny na małym ogniu, mieszając.

Przetrzyj dżem przez sito, dodaj przyprawy i miód i gotuj przez kolejne 10 minut.

Dodaj sok z cytryny i zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy