Złap prosty przepis na lecho z papryką z pomidorami i czosnkiem. Słodko-kwaśna, pikantna przekąska zajmie honorowe miejsce w spiżarni i będzie doskonałym dodatkiem do świątecznych uczt. Wybieraj tylko soczyste, dojrzałe warzywa!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz, pokrój losowo, zmiksuj blenderem, aż będą gładkie.
Umieść masę pomidorową w rondlu do gotowania, dodaj sól, dodaj cukier i olej roślinny. Gotuj, mieszając, 5-7 minut po ugotowaniu.
Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w plastry.
Wyślij paprykę do rondla z wrzącą masą pomidorową, gotuj przez 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj posiekany czosnek.
5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet i wymieszaj.
Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki gorącym lecho, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.