papryka lecho z pomidorami i czosnkiem

45 min
2 puszki po 0,5 l
Lecho z papryki z pomidorami i czosnkiem
ekramar, stock.adobe.com
0

Złap prosty przepis na lecho z papryką z pomidorami i czosnkiem. Słodko-kwaśna, pikantna przekąska zajmie honorowe miejsce w spiżarni i będzie doskonałym dodatkiem do świątecznych uczt. Wybieraj tylko soczyste, dojrzałe warzywa!

Składniki

  • pomidory - 500 g
  • papryka - 500 g
  • czosnek - 4 ząbki
  • Olej roślinny - 25 ml
  • ocet (9%) – 20 ml
  • cukier - 20 g
  • sól - 1,5 CZ. l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pomidory opłucz, pokrój losowo, zmiksuj blenderem, aż będą gładkie.

Umieść masę pomidorową w rondlu do gotowania, dodaj sól, dodaj cukier i olej roślinny. Gotuj, mieszając, 5-7 minut po ugotowaniu.

Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w plastry.

Wyślij paprykę do rondla z wrzącą masą pomidorową, gotuj przez 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj posiekany czosnek.

5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet i wymieszaj.

Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki gorącym lecho, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy