gęsty dżem-pięciominutowy rokitnik

1 godz. 0 min.
4 porcje
Gęsty dżem
AnnyStudio, stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz niezbyt mdłe dżemy z wyraźną kwaskowatością, bardzo radzę rokitnik. Jest również niezwykle przydatny, ponieważ jagoda jest bardzo bogata w witaminę C i inne niezbędne pierwiastki śladowe. Powiem Ci, jak ugotować taki dżem naprawdę gruby.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Napełnij rokitnik szklanką wody, gotuj do miękkości i przetrzyj przez sito.

Dodaj cukier, zagotuj i gotuj przez 5 minut.

Pozwól dżemowi ostygnąć i gotuj przez kolejne 5 minut.

I tak jeszcze 2-3 razy, spójrz na gęstość dżemu.

Po ostatnim gotowaniu zwiń gorący dżem do wysterylizowanych słoików na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy