Chcę podzielić się przepisem na naturalny mus jabłkowy. Niezwykle delikatna, aromatyczna uczta będzie prawdziwym darem niebios dla tych, którzy mają dzieci. Do naleśników, serników, naleśników, do wypieków lub do przygotowania domowych pianek marshmallow... istnieje wiele opcji użycia.
Składniki
- jabłka (Waga netto) – 2 kg
- cukier - 1 szkło
- woda - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz, usuń rdzenie i pokrój na dowolne kawałki.
Umieść przygotowane jabłka w rondlu do gotowania, dodaj wodę i przy minimalnym ogrzewaniu, od czasu do czasu mieszając, gotuj przez 30-60 minut (owoce powinny stać się miękkie). W zależności od odmiany i stopnia dojrzałości jabłek woda może być potrzebna mniej lub bardziej, podaję szacunkową ilość.
Dodaj cukier, wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod pokrywką przez kolejne 10-15 minut.
Rozgrzej masę jabłkową za pomocą blendera do jednorodnego puree, ponownie podpal i ciągle mieszając podgrzewaj puree przez 10 minut na małym ogniu.
Wlać wrzący mus jabłkowy do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.