gruszki w syropie na zimę

1 godz. 0 min.
2 puszki
Gruszki w syropie na zimę
Olga Kriger, stock.adobe.com
0

Chcę podzielić się prostym i niedrogim przepisem na gruszki w puszkach w syropie na zimę. Zimą używaj takich gruszek do przygotowywania różnych deserów lub po prostu ciesz się owocami. A ze słodkiego syropu otrzymasz pyszny i zdrowy domowy kompot

Składniki

  • Gruszka - 700 g
  • woda (ile wejdzie do banków) – 400 ml
  • cukier - 100 g
  • kwas cytrynowy - 2 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki opłucz, obierz, pokrój na pół, usuń pestki i gęste rdzenie.

Aby zapobiec brązowieniu gruszek podczas procesu czyszczenia, umieść je w misce z zimną wodą z ¼ łyżeczki.kwasu cytrynowego.

Do wstępnie wysterylizowanych słoików o pojemności 0,5 l szczelnie (ale bez ubijania!) rozłóż połówki gruszek.

Zagotuj wodę i stromą wrzącą wodą wlej owoce do słoików do góry. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do ogrzania na 10 minut.

Spuść płyn ze słoików do rondla, dodaj cukier i kwas cytrynowy. Doprowadź syrop do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty.

Wróć wrzący syrop do słoików z pustym przedmiotem. Syrop powinien całkowicie pokryć kawałki gruszki. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń w ciepły koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj przedmiot w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy