Chcę podzielić się prostym i niedrogim przepisem na gruszki w puszkach w syropie na zimę. Zimą używaj takich gruszek do przygotowywania różnych deserów lub po prostu ciesz się owocami. A ze słodkiego syropu otrzymasz pyszny i zdrowy domowy kompot
Składniki
- Gruszka - 700 g
- woda (ile wejdzie do banków) – 400 ml
- cukier - 100 g
- kwas cytrynowy - 2 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gruszki opłucz, obierz, pokrój na pół, usuń pestki i gęste rdzenie.
Aby zapobiec brązowieniu gruszek podczas procesu czyszczenia, umieść je w misce z zimną wodą z ¼ łyżeczki.kwasu cytrynowego.
Do wstępnie wysterylizowanych słoików o pojemności 0,5 l szczelnie (ale bez ubijania!) rozłóż połówki gruszek.
Zagotuj wodę i stromą wrzącą wodą wlej owoce do słoików do góry. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do ogrzania na 10 minut.
Spuść płyn ze słoików do rondla, dodaj cukier i kwas cytrynowy. Doprowadź syrop do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty.
Wróć wrzący syrop do słoików z pustym przedmiotem. Syrop powinien całkowicie pokryć kawałki gruszki. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń w ciepły koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj przedmiot w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej.