półfabrykaty na zimę
03.02.2023
pikantna adjika z jabłkami na zimę
3 godz. 0 min.
4 puszki po 300 ml
Dla miłośników eksperymentów w kuchni proponuję niezwykły, ale sprawdzony przepis na pikantną adżikę z jabłkami i marchewką. Jabłko nadaje palącemu, aromatycznemu sosowi pewną delikatność i kwaskowatość. Podawaj adjika do pierwszego i drugiego dania, mięsa i drobiu.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka i warzywa opłucz, obierz i pokrój losowo.
Przełóż najpierw przygotowane pomidory przez maszynę do mięsa, a następnie paprykę, chili, marchewkę, czosnek i jabłka.
Sól masę, dodaj cukier, czarny pieprz i olej roślinny. Wymieszaj i zagotuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogrzewanie i gotuj adjika, od czasu do czasu mieszając, przez 2 godziny.
Wlej gorącą Adjikę do przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy