pikantna adjika z jabłkami na zimę

3 godz. 0 min.
4 puszki po 300 ml
Pikantna adżika z jabłkami na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Dla miłośników eksperymentów w kuchni proponuję niezwykły, ale sprawdzony przepis na pikantną adżikę z jabłkami i marchewką. Jabłko nadaje palącemu, aromatycznemu sosowi pewną delikatność i kwaskowatość. Podawaj adjika do pierwszego i drugiego dania, mięsa i drobiu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka i warzywa opłucz, obierz i pokrój losowo.

Przełóż najpierw przygotowane pomidory przez maszynę do mięsa, a następnie paprykę, chili, marchewkę, czosnek i jabłka.

Sól masę, dodaj cukier, czarny pieprz i olej roślinny. Wymieszaj i zagotuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogrzewanie i gotuj adjika, od czasu do czasu mieszając, przez 2 godziny.

Wlej gorącą Adjikę do przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy