Aby urozmaicić znajomy talerz pikli, trzymam w domu kilka słoików słonych suszonych śliwek. Goście są zawsze zachwyceni tak niezwykłą przekąską-w końcu suszone śliwki są częściej spotykane w słodkich smakołykach.
Składniki
- suszone śliwki - 800 g
- woda - 300 ml
- cukier - 200 g
- ocet - 50 ml
- koniak - 4 art.
- sól - 0.5 łyżeczka
- cukier - 0.5 łyżeczka
- ziele angielskie - 4 groszek
- Goździk - 4 Bud
- czosnek - 3 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę. Dodaj cukier, sól i wszystkie przyprawy i gotuj marynatę przez kilka minut.
Wlej koniak i gotuj jeszcze przez kilka minut.
Włóż śliwki do rondla, zalej wrzącą marynatą i odstaw na godzinę.
Odcedź marynatę, ponownie zagotuj, zalej i odstaw na godzinę. I tak jeszcze dwa razy.
Włóż śliwki do sterylnych słoików i dodaj czosnek.
Wlej marynatę do suszonych śliwek i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy