Dżem jabłkowo-gruszkowy to świetny sposób na zachowanie smaku jesiennych owoców przez długi czas. Uwielbiam to, jak połączenie słodyczy jabłek i gruszek równoważy się z lekką kwaskowatością cytryny i aromatem cynamonu. Proste gotowanie to miły bonus.
Składniki
- jabłka - 800 g
- Gruszka - 800 g
- cukier - 1 kg
- mielony cynamon - 1 art.
- Skórka z cytryny - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i drobno posiekaj gruszki i jabłka.
Przykryj cukrem i pozostaw na kilka godzin.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 40 minut na małym ogniu.
Dodaj cynamon, skórkę i sok z cytryny.
Gotuj dżem przez kolejne 10 minut i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy