Wielu nie lubi octu i dlatego preferuje solenie warzyw. Możesz gotować w ten sposób wszystko. Klasycznym przykładem byłyby pikle z pomidorami. W mojej rodzinie są po prostu uwielbiane, więc musisz dużo gotować.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- pomidory - 2 kg
- czosnek - 100 g
- liście wiśni - 6 sztuk
- liście porzeczki - 6 sztuk
- czarny pieprz - 10 groszek
- liść laurowy - 3 kawałki
- sól - 200 g
- woda - 3,7 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść liście porzeczek i wiśni, przyprawy, obrane ząbki czosnku w słoikach.
Ułóż ogórki szczelnie, uzupełnij słoiki pomidorami na wierzchu.
Wymieszaj wodę z solą i gotuj przez 2 minuty.
Wlej wrzącą solankę do słoików z warzywami i odłóż na bok na 2-3 dni.
Odcedź solankę do rondla, gotuj przez 2 minuty i ponownie wlej do słoików.
Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy