marynowane niebieskawe na zimę z octem

1 godz. 30 min.
3 porcje
Marynowane niebieskie skórki na zimę z octem
tynza, stock.adobe.com
0

Niebieskawe są grzybami warunkowo jadalnymi i wymagają starannego przygotowania przed marynowaniem. Zebrane grzyby należy przetworzyć w ciągu 4-5 godzin, ponieważ psują się dość szybko. Dzielę się sprawdzonym przepisem na te niesamowite marynowane grzyby.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ważne! Do marynowania wybierz Młode, nie zepsute, nie połamane grzyby. Posortuj więc grzyby, oczyść z piasku i gruzu leśnego, spłucz pod bieżącą wodą. Jeśli chcesz marynować grzyby z nogami, obierz nogi z górnej warstwy. Pozostaw małe okazy w całości, pokrój duże na 2-4 części.

Umieść obrane grzyby w dużym rondlu, zalej osoloną wodą i gotuj na średnim ogniu, usuwając pianę, przez 20-25 minut. Niebieskie skórki będą gotowe do marynowania, gdy tylko opadną na dno. Wlać bulion grzybowy, wrzucić grzyby do durszlaka.

Ugotowane grzyby ponownie włożyć do rondla, zalać ilością wody wskazaną w przepisie, dodać sól, cukier, oba rodzaje pieprzu, liść laurowy, liście wiśni, dębu i porzeczki. Wymieszaj, zagotuj i gotuj wszystko razem na małym ogniu przez 10 minut.

Obierz czosnek i wyślij do garnka do wrzących grzybów.

Wprowadź ocet, wymieszaj i gotuj przez około 15 minut.

Wrzące grzyby wraz z marynatą zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i całkowicie ostudź. Schłodzone grzyby przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
Przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy