Niebieskawe są grzybami warunkowo jadalnymi i wymagają starannego przygotowania przed marynowaniem. Zebrane grzyby należy przetworzyć w ciągu 4-5 godzin, ponieważ psują się dość szybko. Dzielę się sprawdzonym przepisem na te niesamowite marynowane grzyby.
Składniki
- Grzyby (niebieskawe) – 1 kg
- woda - 500 ml
- czosnek - 1 Głowa
- liście dębu - 2 szt.
- liście wiśni - 2 szt.
- liście porzeczki - 2 szt.
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 6 szt.
- czarny pieprz (Permalink) – 12 szt.
- ocet (9%) – 50 ml
- cukier - 60 G
- sól - 50 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ważne! Do marynowania wybierz Młode, nie zepsute, nie połamane grzyby. Posortuj więc grzyby, oczyść z piasku i gruzu leśnego, spłucz pod bieżącą wodą. Jeśli chcesz marynować grzyby z nogami, obierz nogi z górnej warstwy. Pozostaw małe okazy w całości, pokrój duże na 2-4 części.
Umieść obrane grzyby w dużym rondlu, zalej osoloną wodą i gotuj na średnim ogniu, usuwając pianę, przez 20-25 minut. Niebieskie skórki będą gotowe do marynowania, gdy tylko opadną na dno. Wlać bulion grzybowy, wrzucić grzyby do durszlaka.
Ugotowane grzyby ponownie włożyć do rondla, zalać ilością wody wskazaną w przepisie, dodać sól, cukier, oba rodzaje pieprzu, liść laurowy, liście wiśni, dębu i porzeczki. Wymieszaj, zagotuj i gotuj wszystko razem na małym ogniu przez 10 minut.
Obierz czosnek i wyślij do garnka do wrzących grzybów.
Wprowadź ocet, wymieszaj i gotuj przez około 15 minut.
Wrzące grzyby wraz z marynatą zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i całkowicie ostudź. Schłodzone grzyby przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.