dżem z czarnej porzeczki i jabłka

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z czarnej porzeczki i jabłek
stock.adobe.com
0

Jabłka i czarna porzeczka są tak, jakby zostały stworzone do łączenia ich we wszelkiego rodzaju półfabrykatach. Kompoty, dżem, a dziś przygotujemy również cudowny gęsty dżem. Nawiasem mówiąc, gęstnieje tak dobrze dzięki naturalnej pektynie, że nie trzeba nic dodawać.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz jabłka. Przełóż przez maszynę do mięsa.

Podobnie zmiel porzeczki.

Dodaj cukier, zagotuj i gotuj dżem przez około pół godziny na małym ogniu.

5 minut przed końcem dodaj kwas cytrynowy.

Zwiń dżem w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy