kandyzowane jabłka na zimę

3 godz. 20 min.
10 porcji
Kandyzowane jabłka na zimę
Kybele, stock.adobe.com
0

Pierwsze kandyzowane owoce były przygotowywane w starożytności przez Arabów. Następnie trzeba było je wysuszyć na słońcu. Teraz na szczęście wszystko jest o wiele prostsze. Przygotujmy dziś pyszne kandyzowane jabłka. W hermetycznie zamkniętych słoikach można je przechowywać do 1 roku.

Składniki

  • jabłka - 3 kg
  • cukier - 2 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda - 3 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka obierz i pokrój w kostkę.

Zagotuj wodę, dodaj kwas cytrynowy i cukier. Gotuj przez 5-7 minut.

Dodaj jabłka, gotuj przez 2 minuty i odłóż na bok na 1 godzinę.

Ponownie gotuj jabłka przez 1-2 minuty i pozostaw do ostygnięcia na 1 godzinę.

Powtórz procedurę po raz trzeci.

Kawałki jabłka wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Suszyć przez 3 godziny w piekarniku w temperaturze 60 stopni. Od czasu do czasu obracaj plasterki jabłka szpatułką lub łyżką.

Schłodzić gotowe kandyzowane owoce, włożyć do suchych słoików i szczelnie zamknąć pokrywkami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy