Pierwsze kandyzowane owoce były przygotowywane w starożytności przez Arabów. Następnie trzeba było je wysuszyć na słońcu. Teraz na szczęście wszystko jest o wiele prostsze. Przygotujmy dziś pyszne kandyzowane jabłka. W hermetycznie zamkniętych słoikach można je przechowywać do 1 roku.
Składniki
- jabłka - 3 kg
- cukier - 2 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
Zagotuj wodę, dodaj kwas cytrynowy i cukier. Gotuj przez 5-7 minut.
Dodaj jabłka, gotuj przez 2 minuty i odłóż na bok na 1 godzinę.
Ponownie gotuj jabłka przez 1-2 minuty i pozostaw do ostygnięcia na 1 godzinę.
Powtórz procedurę po raz trzeci.
Kawałki jabłka wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Suszyć przez 3 godziny w piekarniku w temperaturze 60 stopni. Od czasu do czasu obracaj plasterki jabłka szpatułką lub łyżką.
Schłodzić gotowe kandyzowane owoce, włożyć do suchych słoików i szczelnie zamknąć pokrywkami.